Balos på Kreta

Balos Beach på Kreta är en lagun som ligger cirka 6 mil nordväst om Chania. Stranden är sannolikt den mest fotograferade stranden på hela Kreta. För visst är det turkosa vattnet, den vilda naturliga skönheten och det vackra exotiska landskapet något som gör sig bra såväl i verkligheten som på bild.

Under sommaren besöks Balos av tusentals människor. De flesta kommer hit med utflyktsbåtarna från Kissamos hamn. Om man däremot är här i maj/juni eller september/oktober blir upplevelsen en helt annan. Om man ändå råkar befinna sig på Kreta under högsäsong, så kan man istället besöka stranden tidigt på morgonen, innan båtarna från Kissamos anländer.

I själva lagunen är vattnet mycket grunt och varmt, perfekt för små barn. Bortom klipporna vid lagunens gränser är vattnet djupare, kallare och perfekt för snorkling.

Balos är också känt för sin rika marina mångfald, vilket gör det till en utmärkt plats för naturälskare som vill utforska det marina livet i Medelhavet.

För att nå Balos finns det två huvudsakliga alternativ: med båt eller till fots. Många turister väljer att ta en båttur från Kissamos eller Chania. Alternativt kan man vandra längs en bergsstig som leder direkt till stranden. Vandringen tar cirka en timme och kan vara utmanande på grund av dess branta terräng, men belöningen är enastående utsikt över lagunen och det omgivande landskapet.

I närheten av Balos ligger den lilla ön Gramvousa, som är hem till en venetiansk fästning från 1500-talet. Fästningen byggdes för att skydda ön från pirater och erbjuder idag en fantastisk utsikt över det omgivande havet och landskapet. Många båtturer till Balos inkluderar ett stopp vid Gramvousa, vilket ger besökare möjlighet att utforska ön och dess historiska ruiner.

Trots att Balos är en populär turistdestination, har området lyckats behålla sin orörda skönhet och naturliga charm. Det finns inga stora hotellkomplex eller restauranger direkt på stranden, vilket gör att besökare kan njuta av en lugn och avkopplande atmosfär. Det är dock viktigt att besökare tar ansvar för att skydda miljön genom att ta med sig sitt skräp och respektera det känsliga ekosystemet.

Läs mer om Kretas stränder här.

Prisvärda resor till Grekland >>