Dessa katter

Förutom vitkalkade hus, stränder, tavernor och Souvlaki, så är Grekland också starkt förknippat med katter. På de flesta öarna så är katterna rätt välbehållna, även om det förstås finns slagskämpar med sår lite överallt. Och visst kan man råka ut för sorgliga situationer ibland. Som en kväll på Samos när jag såg en liten kattunge som hade fått ett rejält sår över ögat och jamade så eländigt att det gjorde ont i en stackars kattälskares hjärta.

Men det flesta katter bidrar till charmen med Grekland. Till exempel när de ligger utsträckta på en klippa och solar. Eller när de försiktigt försöker tigga sig till en matbit på restaurangen i hopp om att inte bli upptäckt av restaurangägaren.

Katten på bilden är från Karpathos. I Karpathos stad fanns det en affär som hade en liten låda med fyra kattungar utanför sin affär. Dom bodde i lådan och fick mat och vatten av affärsinnehavaren, men det stod också en skylt om att katterna gärna ville ha ett nytt hem. Och under den vecka jag var där blev de fyra kattungarna två, eftersom någon turist hade bestämt sig för att ta med sig två grekiska katter hem. Sånt blir man glad av!

Prisvärda resor till Grekland >>