Gamla stan i Rhodos stad

Riddargatan ligger i hjärtat av gamla stan i Rhodos stad och är en av Europas bäst bevarade medeltida gator. Det var utmed den här 600 meter långa gatan som riddarna bodde. Gamla stan i Rhodos stad är den äldsta medeltida staden i Europa som fortfarande är bebodd. Inte så konstigt att gamla stan är med på UNESCO:s världsarvslista.

Staden Rhodos grundades år 408 f.Kr. och har varit ett viktigt centrum för handel, politik och kultur genom tiderna. Gamla stan, som ligger inom en imponerande befästning, har en lång och rik historia som sträcker sig över flera århundraden. Bland dess mest betydelsefulla perioder finns den antika grekiska tiden, den romerska perioden och den bysantinska eran. Men kanske är det mest känd för att ha varit huvudstaden för riddarna av Sankt Johannes från 1309 till 1522.

När man besöker Gamla stan i Rhodos, möts man av en labyrint av smala kullerstensgator och gränder som leder till historiska byggnader, monument och kyrkor. Gångvägarna är kantade med traditionella butiker, tavernor och kaféer som bidrar till stadsdelens genuina atmosfär. En promenad genom dessa gator är som att resa tillbaka i tiden och ger besökaren en känsla av hur livet kan ha sett ut här för hundratals år sedan.

Ett av de mest imponerande och välbevarade byggnaderna i Gamla stan är Stormästarens palats, som en gång tjänade som bostad för riddarna av Sankt Johannes. Palatset är ett utmärkt exempel på gotisk arkitektur och idag fungerar det som ett museum där besökare kan utforska den rika historien och kulturen som finns i Rhodos.

När man utforskar Gamla stan, får man inte missa att besöka Suleimaniye-moskén, en vacker ottomansk moské från 1500-talet. Den byggdes av sultan Süleyman den store efter erövringen av Rhodos och är idag en av de bästa exemplen på ottomansk arkitektur på ön.

Ett annat viktigt landmärke är Roloi-klocktornet, som erbjuder en fantastisk panoramautsikt över staden och havet. Klocktornet byggdes under 1800-talet och har sedan dess varit en symbol för Rhodos.

Prisvärda resor till Grekland >>