Resmål utanför Grekland

Nog för att Grekland är ett underbart land att semestra i. Och nog för att få hinner besöka alla grekiska öar under sin livstid. Ibland vill man uppleva ett helt annat land, där allt är annorlunda. Sen är det många greklandsälskare som förstås ändå återkommer till Grekland efter nån liten avstickare någon annanstans. Här kommer exempel på platser som kan fungera som ett alternativ till Grekland.

Madeira
Den gröna, frodiga och bergiga ön som tillhör Portugal lockar med ett underbart klimat året runt. Här ligger inte fokus på stränder, även om det finns en och annan strand på ön, utan här njuter man mer av naturen i övrigt. Vandring är till exempel mycket populärt.

Mallorca
Ett klassiskt resmål som fler och fler får upp ögonen för igen. Mallorca har nämligen ryckt upp sig rejält och är nu ett pånyttfött resmål. Borta är grisfester och turisthorder. Detta har man ersatt med småskalighet och ekotänk.

Malaga
Hela spanska solkusten lockar med billiga flyg och sol och värme nästan hela året. Här är det inte alls lika småskaligt som på många grekiska öar, men det är ändå en härlig upplevelse att sitta och äta tapas på en uteservering i mars.

Split
Kroatien är ju på många sätt likt Grekland, men med den stora skillnaden att man inte har Euro, vilket gör att det blir lite billigare att semestra här. Från Split har man ett perfekt utgångsläge att utforska skärgården med öar som Hvar och Vis, men man kan också enkelt nå Markarska rivieran.

Alghero
Den här mysiga staden på Sardinien är ett perfekt resmål om man vill bo i en mysig gammal stad med underbara restauranger och samtidigt ha nära till superfina sandstränder. Säga vad man vill om grekisk mat, men det italienska köket vinner faktiskt i längden.

Gdansk
Den polska staden Gdansk har kanske inte så mycket med sol och bad att göra vid en första anblick, men faktum är att det finns otroligt fina stränder mellan städerna Swinoujscie till Gdansk. Dessutom är gamla stan i Gdansk riktigt vacker och staden har otroligt mycket historia att berätta för den intresserade.

Marbella
Innan resorna till Grekland kommer igång där någon gång i april/maj så kan man ta en tur till Marbella. Här har man stränder, strandpromenad och charmig stad i ett behändigt paket. Det skadar ju inte heller att det både går lågprisflyg hit och att temperaturen är behaglig redan i mars.