Bröllop på Rhodos

Att gifta sig på en grekisk ö är bland det mest romantiska du kan göra. Samtidigt är det ett trevligt sätt att umgås med bröllopsgästerna. Det är inte alls komplicerat för svenska par att gifta sig på Rhodos, och inte kostar det så mycket heller.

Svenska kyrkans kyrkoherde har rätt att viga svenska par. Vigseln är helt laglig och du behöver inte gifta dig borgerlig hemma i Sverige. Det gör dagen ännu mer speciellt eftersom det blir din faktiska bröllopsdag. Du kan inte ta med dig egen vigselförrättare, eftersom grekiska staten bara godkänner vissa personer. Om ni vill gifta er innan resan kan ni boka en välsignelse med kyrkoherden.

Innan du reser måste du beställa intyg om hindersprövning och intyg om vigsel från Skatteverket, samt en vigselblankett från din hemförsamling. Avgiften som ligger på 5000 kronor betalas in på kyrkans konto. Du måste inte vara medlem av Svenska kyrkan för att bli gift, men det är upp till kyrkoherden att bestämma det. Vanligtvis är det inget problem, men fråga i god tid.

På Rhodos har kyrkan ett avtal om vigslar utanför det lilla vackra kapellet Agios Nikolaus på berget Monte Smith. Den hålls i en lummig lund som skuggar mot solen, så det går bra att gifta sig även dagtid. Det är lätt att ta sig hit med taxi, vägen är ganska brant. Om följet har hyrt bil finns det en parkering i närheten. Du betalar en liten avgift till kyrkan, vanligtvis genom att köpa och tända ett ljus.

Rhodos har flera fina ställen för fotografering. Solnedgångarna är speciella, särskilt om du tar dig till den västra sidan. Även Monte Smith har en fantastisk utsikt över havet och staden nedanför. Många bokar in sin bröllopsmiddag på ett hotell. Om sällskapet inte är så stort finns det även flera trevliga restauranger att välja mellan.

Läs mer om Rhodos på www.rhodosgrekland.se.

 

Prisvärda resor till Grekland >>