Fira på Santorini

Fira är huvudstaden på ön Santorini och en välkänd symbol för den grekiska övärlden. Den lilla staden ligger precis på kanten av den stora vulkanen och hela sättningen är oerhört vacker. Det är verkligen som att befinna sig i ett vykort, med sluttningen ner till den vattenfyllda kratern och de traditionella byggnaderna. Faktum är att de vanligaste bilderna man ser på reklam för Grekland är tagna här.

Bland det bästa som finns är att ta sig en sakta promenad genom Firas gamla stadsdelar. Det är en oerhörd känsla att gå på smala gränder och gator som verkar hänga fast på bergsväggen. Husen är traditionellt målade i vitt med blåa dörrar och det är fullt av restauranger, hotell och barer. Nattlivet är aktivt men det finns ett antal hotell och matställen som är både bra och med ett rimligt pris.

Den inhemska befolkningen i Fira blandas med alla turister, bland annat från de stora lyxkryssare som regelbundet lägger till här utanför med passagerare som slussa i land. Totalt finns det runt 16 000 fasta invånare i staden, men detta nummer sväller rejält under högsäsong. Oavsett vilken del av Santorini man bor på bör ett besök i huvudstaden Fira ingå, det är något man helt enkelt inte får missa.

Det finns en vandringsled mellan Fira och Oia, väl underhållen och lätt att gå på. Det tar cirka tre timmar mellan de två byarna, med ett helt fantastiskt landskap. Längs med stigen så finns det flera små kapell som man kan titta in i, den ortodoxa kyrkan har haft ett stort inflytande på den grekiska kulturen och livet och är fortfarande en viktig del av vardagen. Inte så långt från denna stig inne i Fira finner man Johannes Döparens katedral, som är en katolsk kyrka. Vacker arkitektur och dekorationer gör den väl värd ett besök. Det är en aktiv kyrka med gudstjänster varje dag.

Vare sig man besöker en av de historiska platserna på ön eller inte så kan det vara intressant att gå till det prehistoriska museet Thera. Det är inte så stort men väl organiserat och med flera fynd från bronsåldern. Man kan ta bilder och det mesta är väl märkt med tydliga skyltar.

Ett besök till Fira kan aldrig bli tråkigt, det finns allt för mycket att se och uppleva. Sol, bad, historia, nattliv- allt detta och mer till kan denna fantastiska lilla stad erbjuda sina gäster. Många kommer tillbaka år efter år, för att riktigt få med sig denna del av Grekland.

Bra hotell i Fira >>