Fira pÄ Santorini

Fira Àr huvudstaden pÄ ön Santorini och en vÀlkÀnd symbol för den grekiska övÀrlden. Den lilla staden ligger precis pÄ kanten av den stora vulkanen och hela sÀttningen Àr oerhört vacker. Det Àr verkligen som att befinna sig i ett vykort, med sluttningen ner till den vattenfyllda kratern och de traditionella byggnaderna. Faktum Àr att de vanligaste bilderna man ser pÄ reklam för Grekland Àr tagna hÀr.

Bland det bÀsta som finns Àr att ta sig en sakta promenad genom Firas gamla stadsdelar. Det Àr en oerhörd kÀnsla att gÄ pÄ smala grÀnder och gator som verkar hÀnga fast pÄ bergsvÀggen. Husen Àr traditionellt mÄlade i vitt med blÄa dörrar och det Àr fullt av restauranger, hotell och barer. Nattlivet Àr aktivt men det finns ett antal hotell och matstÀllen som Àr bÄde bra och med ett rimligt pris.

Den inhemska befolkningen i Fira blandas med alla turister, bland annat frÄn de stora lyxkryssare som regelbundet lÀgger till hÀr utanför med passagerare som slussa i land. Totalt finns det runt 16 000 fasta invÄnare i staden, men detta nummer svÀller rejÀlt under högsÀsong. Oavsett vilken del av Santorini man bor pÄ bör ett besök i huvudstaden Fira ingÄ, det Àr nÄgot man helt enkelt inte fÄr missa.

Det finns en vandringsled mellan Fira och Oia, vÀl underhÄllen och lÀtt att gÄ pÄ. Det tar cirka tre timmar mellan de tvÄ byarna, med ett helt fantastiskt landskap. LÀngs med stigen sÄ finns det flera smÄ kapell som man kan titta in i, den ortodoxa kyrkan har haft ett stort inflytande pÄ den grekiska kulturen och livet och Àr fortfarande en viktig del av vardagen. Inte sÄ lÄngt frÄn denna stig inne i Fira finner man Johannes Döparens katedral, som Àr en katolsk kyrka. Vacker arkitektur och dekorationer gör den vÀl vÀrd ett besök. Det Àr en aktiv kyrka med gudstjÀnster varje dag.

Vare sig man besöker en av de historiska platserna pÄ ön eller inte sÄ kan det vara intressant att gÄ till det prehistoriska museet Thera. Det Àr inte sÄ stort men vÀl organiserat och med flera fynd frÄn bronsÄldern. Man kan ta bilder och det mesta Àr vÀl mÀrkt med tydliga skyltar.

Ett besök till Fira kan aldrig bli trÄkigt, det finns allt för mycket att se och uppleva. Sol, bad, historia, nattliv- allt detta och mer till kan denna fantastiska lilla stad erbjuda sina gÀster. MÄnga kommer tillbaka Är efter Är, för att riktigt fÄ med sig denna del av Grekland.

Bra hotell i Fira >>

 

PrisvÀrda resor till Grekland >>