Lilla Skiathos

Skiathos är en liten ö med bara 6000 invånare. Men det är gott om möjligheter för sol och bad, eftersom man beräknar att den har runt 60 stränder. Det är en destination som lockar för de som vill njuta av naturen och ta det lugnt, men ändå ha tillgång till umgänge och uteliv.

För de som bor inne i Skiathos stad går det badbussar ut till stränderna, ett alternativ är naturligtvis att hyra bil och hitta en alldeles egen liten strand. Andra väljer att göra tvärtom genom att boka ett hotell som ligger precis bredvid en strand, för att sedan ta taxi eller bil in till stan för ett besök eller två. Koukonaries strand sägs vara den bästa sandstranden och passar bra för alla, inklusive barnfamiljer.

Sedan finns det flera trevliga stränder som bara kan nås med båt, som Lalaria beach till exempel. Hit kommer man gärna om det inte blåser för mycket, vattnet är helt fantastiskt turkost och klipporna som reser sig ur havet är imponerande.

Inne i staden är det fullt av små kaféer och tavernor för en liten paus. Här kan man riktigt bra grekisk mat, med färska grönsaker, oliver och goda ostar. Men det finns även internationella menyer, med samma fina ingredienser. Det mesta ligger runt trapporna, där man lagt ut kuddar på gatan för gästerna. Stämningen är varm och inbjudande, en samlingspunkt för både lokala och turister.

I Skiathos så dras man gärna till hamnen, antingen den Gamla eller Nya hamnen. Folk som strosar, barer och restauranger. Det finns också möjlighet till shopping i staden, mest runt gatan Papadiamantis. För nattliv och diskotek är det bäst att ta sig till området lite utanför staden, till den så kallade Discogatan. Här är det hålligång hela natten, fram till soluppgången.

Men Skiathos har också en mycket vacker natur, som är väl värd att utforska. Ett trevligt alternativ är att gå en av de arrangerade vandringarna som finns. En del går upp i bergen, medan andra fokuserar mer på stadslivet. För en speciell upplevelse ska man ta sig ut på vandring när det är fullmåne.

Det finns många fina utflyktsmål på och runt Skiathos, historiska platser och natursköna upplevelser. Många hyr bil, moped eller båt för att ta sig runt men annars är det ganska billigt med taxi. Det här är en ö som har mycket att bjuda på och där alla känner sig välkomna.

Läs mer om Skiathos på www.skiathosgrekland.se