Tips om Kos

Kos ӓr den bӧrdigaste ӧn i gruppen med 12 ӧar, de så kallde Dodekaneserna, trots sin bergiga natur. Den har runt 30 000 invånare och har lӓnge varit ett populӓrt resmål. Denna tidigare partyӧ har lugnat ner sig avsevӓrt och ӓr idag lӓmplig fӧr alla sorters turister.

Så vilka är de bästa tipsen om Kos?

Bada i varma källor
Embros Therme har varma kӓllor som man kan bada i. Vattnet luktar ganska illa, det ӓr fullt av sulfur. Men just detta ӓr vad som gӧr det så behagligt och nyttigt, det får igång blodcirkulationen och ӓr vӓlgӧrande fӧr huden. Många upplever hur all stress bara flyter bort, vattnet ӓr ganska hett. Men det kan bli ganska fullt med folk och det ӓr en liten backe att ta sig upp.

En av de vackraste platserna på Kos
Agios Theologos ӓr en strand som ligger på Kos sӧdra del. Det ӓr inte en lugn och fin plats, hӓr blåser det riktigt rejӓlt. Men det ӓr en av de vackraste platserna på ӧn, med vågorna som slår mot stranden och den fantastiskt utsikten. Ett stӓlle dӓr man hellre promenerar lӓngs strandkanten ӓn simmar. Det ligger en liten traditionell vit kyrka som ӓr trevlig att besӧka och maten i restaurangen ӓr utsӧkt med sin fӓrska fisk och skaldjursmeny.

Lugn och fin sandstrand
Ett liknande namn men helt annorlunda natur har Agios Stefanos. Detta ӓr en lugn och fin sandstrand som ligger i nӓrheten av staden Mykonos. Hӓr kan man verkligen slappna av och  njuta av det vackra havet, sola och bada hela dagen lång. Man kan simma ut till en liten ӧ som ligger i nӓrheten. Legenden sӓger att om man drar i klockstrӓngen så får man evig lycka.

Fascinerande utgrävning
Askleipon ӓr en utgrӓvningsplats av templet som stod hӓr runt 400 år fӧre Kristus. Asklepius var det antika Greklands gud fӧr medicin och lӓkekonst, och man utӧvade ӓven detta på denna plats. Det ӓr mӧjligt att se många rester av det gamla templet och andra byggnader hӓr. Utsikten från hӧjden ӓr också mycket vacker, inklusive skogen som ligger runt omkring. Det finns guidade turer och man får också ett informationshӓfte nӓr man betalar ingångsavgiften.

Strosa runt i Kos stad
I Kos stad ligger den gamla borgen, Kos Town Castle, som påbӧrjades under 1300-talet och var en viktig fӧrsvarsmekanism fӧr ӧn. Det finns mycket att se och gå runt i, och en del av borgen har inretts till museum. Inne i staden ska man inte heller missa det stora torget, Elefherias square. Hӓr finns det många trevliga matstӓllen och kafe’er, och på kvӓllarna finns det ofta underhållning.

Läs mer om Kos på www.kosgrekland.se