Vandra på Kreta

De flesta som tänker på vandring tänker förmodligen på Madeira, men faktum är att Kreta ӓr en alldeles utmӓrkt ö fӧr vandringar av olika slag. Fantastisk natur, med mycket att se, och vandringsleder med olika svårighetsgrader. Speciellt populӓrt ӓr det att vandra i de olika ravinerna som finns på ӧn.

Samariaravinen ӓr den lӓngsta ravinen i Europa. Den ligger inte så långt från Chania, och ӓr en del av Samaria nationalpark. Det tar mellan fem och sju timmar att vandar den 18 kilometer långa ravinen, man går helst från Omalosplatån i norr ner till Agia Roumeli i sӧder. Det ӓr en ganska rejӓl vandring under de varmare månaderna, det ӓr viktigt att ta med sig mycket vatten ӓven om det också finns lӓngs med leden.

Ett alternativ ӓr att kombinera olika vandringar med ӧvernattning. En del går fӧrst Iriniravinen, upp till byn Irini, fӧr att sedan ta den gamla kungsvӓgen upp till Omalosplatån. Dessa etapper tar drygt två timmar var, och det finns trevliga matstӓllen dӓr man kan rasta. Vӓl framme vid platån tar det ungefӓr en timme att gå ӧver den, fӧr att sedan sova på ett av de hotell som finns i området. Dagen dӓrpå kan man fortsӓtta neråt genom Samariaravinen.

En annan populӓr vandringsled ӓr Preveliravinen. Hӓr går man lӓngs med floden, på flera stӓllen har det bildats små dammar dӓr man kan bada. Många vӓljer att gå uppåt genom att fӧlja strӧmmen, det ӓr fullt med palmtrӓd som ger en speciell Medelhavskӓnsla till omgivningen.

Fӧr en lite kortare vandring kan Myloi ravinen vara ett bra val. Det tar inte mycket mer ӓn en timme att vandra mellan byarna Hromonastiri och Xiro Horio. Inne i ravinen så finns det en gammal ӧvergiven by dӓr man kan se de traditionella husen. Ett hӓrligt stӓlle fӧr fika eller lunch på det trevliga kafe’et som bara stӓnger under vintermånaderna.

Det tar cirka två timmar att vandra genom Polyrinia ravinen och man går från Sirikari till den antika staden Polyrinia. Hӓr finns det många intressanta kvarlӓmningar, som en romersk akvedukt, ett klippkapell och andra byggnader.

Från Sougia ӓr det en mycket vacker vandring lӓngs med kusten till Tripiti, den tar cirka fyra timmar. Ett alternativ ӓr att ta båten till Tripiti och vandra tillbaka. Stigarna ӓr ganska lӓtta att vandra på, men det kan bli nog så varmt och soligt så det går åt mycket vatten.

Tack vare sitt behagliga klimat och vackra natur så har det blivit allt vanligare att vandra på Kreta. Det finns nu många fina rutter och leder som man kan gå med eller utan en guide.