Weekendresa till Aten

Aten är kanske inte den stad man först tänker på när man funderar på att åka på en weekendresa till en Europeisk storstad. Städer som Barcelona och Paris ligger alltid i topp när vi svenskar reser bort över en helg. Aten är för många Greklandsresenärer bara ett stopp på väg ut i ö-världen. Men faktum är att Aten är en riktigt trevlig weekendstad som utan problem kan konkurrera med andra mer populära huvudstäder. Högst upp på listan över sevärdheter ligger förstås Partheon på Akropolisklippan, men Aten har betydligt mer än så att bjuda på.

Är du shoppingsugen så är det väldigt mysigt att strosa omkring i Plaka, och även om det finns många rena turistaffärer så finns det också en hel del godbitar. Är man ute efter lite mer kända märken är den åtta våningar höga gallerian Attica ett bra tips. Här finns varenda varumärke du kan tänka dig representerat på något sätt.

För den matintresserade är Atens saluhall, Central Market, ett måste. Här finns nyfångad fisk, färskt kött, oliver, olivolja, nötter, färska kryddor och allt annat man kan tänka sig i matväg. Det är högljutt, rörigt och alldeles underbart att gå här.

Ett annat måste i Aten är att gå på den fina utomhusbion Cine Thishio (Apostolou Pavlou 7). Här kan man beställa en drink i baren och se på film samtidigt som ett upplyst Akropolis syns i bakgrunden. Magiskt är ordet.

Så varför inte möta våren i Greklands huvudstad i år? I mars-april ligger medeltemperaturen i Aten på mellan 15-20 grader.

Andra trevliga städer för en weekend är bland annat Warszawa i Polen och Nice i Frankrike. Egentligen är ju alla städer dit man kan flyga direkt och billigt kandidater för en weekend. För man vill ju gärna undvika lång restid när man bara ska vara borta en helg.

Prisvärda resor till Grekland >>